UDRUGA PČELARA "MEDUN" DELNICE

       

   Početna

Udruga

Pčela

Koristi pčele

Pčelinji proizvodi

"Pčelarstvo za svih nas"

Arhiva

Foto

Linkovi

Kontakt

 
 
  
  
  Hrvatske šume
  Zdrava stranica 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
  webmaster
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

OKSALNA KISELINA kao ekološko prihvatljivo sredstvo za lijećenje varooze **

·

Upozorenje : ove su upute napisane na osnovu iskustva autora i ne mogu biti odgovorne za eventualne posljedice. 

Molimo Vas primjedbe, savjete i dopune.

 

Oksalna kiselina primjenjuje se samo kada nema legla uglavnom u kasnu jesen ili zimi kad je vanjska temperatura iznad 0 oC

Treba se pridržavati uputa i mjera opreza pri radu (rukavice, imati vodu u rezervi za eventualno ispiranje itd.) te koristiti potrebnu odgovarajuću opremu i pribor. Unaprijed se dobro pripremiti !

 

Koristi se za tretiranje samo kada nema legla u kasnu jesen ili zimi kad je temperatura iznad nule ! Treba "pogoditi" pravo vrijeme da ne bude prerano jer tada postoji vjerojatnost da u društvu ima još legla odnosno postoji mogućnost da pčele svojim izlijetanjem donesu varoe u košnicu. U gorskim područjima ne treba čekati predugo zbog nastupanja hladnog vremena sa temperaturama ispod 0oC kada se tretiranje ne smije obavljati. Ovisno od područja, pčelinje društvo ostaje bez legla od druge polovice listopada pa do oko druge polovice studenog. Najsigurnije vrijeme za tretiranje oksalnom kiselinom je 15.10 – 15.11 za gorska,  01.11.-01.12. za kontinentalna odnosno 15.11.-15.12. za primorska područja (okvirno sa praćenjem vremenske prognoze).

Takvo "zimsko" tretiranje oksalnom kiselinom koje je izvršeno u pravo vrijeme sa ispravnom otopinom i na pravi način, osnovni su preduvjet da pčelinje zajednice neće biti potrebno tretirati sve do kraja paše kada pak lijećimo mravljom kiselinom.

 

Većina "izvora" preporučuje da je najbolje otopinu oksalne kiseline primjenjivati na način da se kapaju samo pčele u ulicama između okvira a ne vosak ili dijelovi košnice (postoje još metode isparavanja ili sublimiranja i prskanja).

Za razliku od mravlje, otopina oksalne kiseline priređuje se zagrijana na sobnu temperaturu i tako kapa (može se na pčelinjaku koristiti mali plinski grijač).

Za nakapavanje je najbolje koristiti injekciju sa debljom iglom ili posebnim tankim plastičnim nastavkom kako bi što preciznije kapali pčele u "ulicama" košnica.

Zbog izuzetno velike otrovnosti kristala oksalne kiseline, potrebno je strogo pridržavati se mjera opreza !

 

 

Postupak pripreme otopine oksalne kiseline za tretiranje

 

Potrebno :     - čista oksalna kiselina (kristali dihidrat)

                   - šećer

                   - voda (može i iz vodovoda) za pripremu otopine

                   - voda u većoj posudi (kanistar) za eventualno ispiranje

                   - zaštitna oprema (odjeća, rukavice, zaštitne naočale i maska)

Prema broju pčelinjih društava potrebno je najprije odrediti ukupnu količinu otopine.

Primjer : Imamo 10 košnica od kojih 7 snažnih i 3 srednjih.

Slaba zajednica :      LR : pčele u jednom nastavku zaposjedaju 7 ili manje ulica

                             FA : pčele u dva nastavka zaposjedaju 5 ulica ili manje

Srednja zajednica :   LR : pčele u jednom nastavku zaposjedaju 8 ili više ulica

                             FA : pčele u dva nastavka zaposjedaju 6 – 8 ulica

Snažna zajednica :    LR : pčele u više od jednog nastavka

                             FA : pčele u dva nastavka zaposjedaju više od 8 ulica ili

       su u više od dva nastavka

Za druge košnice približno odrediti snagu.

 

  Količina šećerne otopine za tretiranje sa oksalnom kiselinom :

 

pčelinja zajednica

prostor zauzet pčelama

količina otopine

grama kiseline u otopini

slaba

manje od 1 LR nastavka

30 ml

1,08

srednja

1 LR

40 ml

1,44

snažna

više od 1 LR nastavka

50 ml

1,80

 

Količina dihidrata oksalne kiseline za šećernu otopinu :     0,036 grama / 1 ml otopine ;

                                                                      ili     3,6 grama / 100 ml otopine ;

                                                                      ili     36 grama / 1000ml otopine.

 

 

Dakle za 7 snažnih i 3 srednje pčelinje zajednice potrebno je pripremiti 470 ml otopine, ali zbog rezerve pripremamo 5-10 % više što odgovara cca 500 ml. U odgovarajuću posudu stavimo vode u količini koja je dvostruko manja od ukupno potrebne količine otopine, što u našem primjeru iznosi 250 ml. Tu količinu vode zagrijemo na cca 35 oC  i u njoj otopimo šećera u količini ekvivalentnoj količini vode što odgovara 250 grama ili 25 dkg.  (za 0,5 Lit vode to bi iznosilo 0,5 kg šećera npr.) . Nakon otapanja šećera, dolijevamo toliko vode dok ne dobijemo potrebnu ukupnu količinu !  Sada potražimo u niže prikazanoj tablici količinu od 500 ml i utvrdimo da nam je potrebno za tu količinu otopine 18 grama dihidrata oksalne kiseline. Tu količinu stavimo u šećernu otopinu i miješamo dok se u potpunosti svi kristali ne rastope. Time smo pripremili šećernu otopinu sa oksalnom kiselinom za primjenu.

Kapa se cca 4-5 ml otopine zagrijane na cca 35-37oC po jednoj ulici koja je popunjena pčelama u normalnoj zajednici, odnosno cca 3 ml po ulici nukleusa ili slabije zajednice.

 

Posebno treba napomenuti da se pčele tretiraju šećernom otopinom sa oksalnom kiselinom smo jednom za vrijeme kalendarske godine !

 

Tablica potrebne količine šećernog sirupa (u ml) sa potrebnom količinom kristala dihidrata oksalne kiseline (u gramima : gr OK)

 

 

 

slaba

 

srednja

 

snažna

ml/LR :

 

30

 

 

40

 

 

50

 

Br.Koš.

 

ml

gr OK

 

ml

gr OK

 

ml

gr OK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

30

1,1

 

40

1,4

 

50

1,8

2

 

60

2,2

 

80

2,9

 

100

3,6

3

 

90

3,2

 

120

4,3

 

150

5,4

4

 

120

4,3

 

160

5,8

 

200

7,2

5

 

150

5,4

 

200

7,2

 

250

9,0

6

 

180

6,5

 

240

8,6

 

300

10,8

7

 

210

7,6

 

280

10,1

 

350

12,6

8

 

240

8,6

 

320

11,5

 

400

14,4

9

 

270

9,7

 

360

13,0

 

450

16,2

10

 

300

10,8

 

400

14,4

 

500

18,0

11

 

330

11,9

 

440

15,8

 

550

19,8

12

 

360

13,0

 

480

17,3

 

600

21,6

13

 

390

14,0

 

520

18,7

 

650

23,4

14

 

420

15,1

 

560

20,2

 

700

25,2

15

 

450

16,2

 

600

21,6

 

750

27,0

16

 

480

17,3

 

640

23,0

 

800

28,8

17

 

510

18,4

 

680

24,5

 

850

30,6

18

 

540

19,4

 

720

25,9

 

900

32,4

19

 

570

20,5

 

760

27,4

 

950

34,2

20

 

600

21,6

 

800

28,8

 

1000

36,0

 

 

Korišteni izvori : Knjižica priručnik : Varoa pod nadzorom – kako se to radi ? Preporuka radne zajednice instituta za istraživanje pčela r.s. Njemačka ;

   Internet stranica :  Hrvatskog pčelarskog saveza ;

                      Internet stranica : Čebelarske zveze Slovenije – Veterinarska stran

 

** branko grbac - admin@medun.hr